Cala Gat

DESCRIPTION Private dwelling / Renovation of an existing 1930's villa CATEGORY Architecture & Interior Design LOCATION Cala Gat / Mallorca / Spain

residential

01
The site is located on a small rocky peninsula on the extreme north east corner of the island, around 65km from the capital Palma. The site is accessed from the north and falls steeply to the coastline by 20m. The coastline around this north east corner of Mallorca is an area of conservation which the proposals had to incorporate, working in conjunction with the location of the existing 1930s villa. The front elevation is solid and informal responding to the plan and assymmetrical volumes, the rear more ordered and open responding to the incredible views. Materials are a mix of Mallorcan stone to the base, polychromatic tiles at poolside level with white render and glazing to upper levels. Solar shading is provided to the extensive glazing through a mix of oak shutters and overhead brise-soleil.

 

02
The accommodation covers three levels plus an upper roof terrace. Entry is at ground floor level via a port cochere and an artist commissioned front door, leading directly to a double volume living space with timber sculpted office pod. Generally the more private, introspective spaces occur to the north-eastern side of the property, allowing the more generous, open living spaces; kitchen, dining and living to occupy the south-western aspect in order to maximise views across the bay.
03
The pool and poolside accommodation is accessed either via the front gallery and splayed water feature staircase or directly to the pool via the slide. The destination point along this journey through both the plan and section is the promontory terrace, providing the prime location for views to Cala Ratjada harbour.
 INT ERI OR ground floor
]

© 2018 BAND ARCHITECTS ALL RIGHTS RESERVED

DESCRIPTION Private dwelling / Renovation of an existing 1930's villa CATEGORY Architecture & Interior Design LOCATION Cala Gat / Mallorca / Spain
01 The site is located on a small rocky peninsula on the extreme north east corner of the island, around 65km from the capital Palma. The site is accessed from the north and falls steeply to the coastline by 20m. The coastline around this north east corner of Mallorca is an area of conservation which the proposals had to incorporate, working in conjunction with the location of the existing 1930s villa. The front elevation is solid and informal responding to the plan and assymmetrical volumes, the rear more ordered and open responding to the incredible views. Materials are a mix of Mallorcan stone to the base, polychromatic tiles at poolside level with white render and glazing to upper levels. Solar shading is provided to the extensive glazing through a mix of oak shutters and overhead brise-soleil.
02
The accommodation covers three levels plus an upper roof terrace. Entry is at ground floor level via a port cochere and an artist commissioned front door, leading directly to a double volume living space with timber sculpted office pod. Generally the more private, introspective spaces occur to the north-eastern side of the property, allowing the more generous, open living spaces; kitchen, dining and living to occupy the south-western aspect in order to maximise views across the bay.
03 The pool and poolside accommodation is accessed either via the front gallery and splayed water feature staircase or directly to the pool via the slide. The destination point along this journey through both the plan and section is the promontory terrace, providing the prime location for views to Cala Ratjada harbour.
 INT ERI OR ground floor
]
splash
DESCRIPTION Private dwelling / Renovation of an existing 1930's villa CATEGORY Architecture & Interior Design LOCATION Cala Gat / Mallorca / Spain
01 The site is located on a small rocky peninsula on the extreme north east corner of the island, around 65km from the capital Palma. The site is accessed from the north and falls steeply to the coastline by 20m. The coastline around this north east corner of Mallorca is an area of conservation which the proposals had to incorporate, working in conjunction with the location of the existing 1930s villa. The front elevation is solid and informal responding to the plan and assymmetrical volumes, the rear more ordered and open responding to the incredible views. Materials are a mix of Mallorcan stone to the base, polychromatic tiles at poolside level with white render and glazing to upper levels. Solar shading is provided to the extensive glazing through a mix of oak shutters and overhead brise-soleil.
02
The accommodation covers three levels plus an upper roof terrace. Entry is at ground floor level via a port cochere and an artist commissioned front door, leading directly to a double volume living space with timber sculpted office pod. Generally the more private, introspective spaces occur to the north-eastern side of the property, allowing the more generous, open living spaces; kitchen, dining and living to occupy the south-western aspect in order to maximise views across the bay.
03 The pool and poolside accommodation is accessed either via the front gallery and splayed water feature staircase or directly to the pool via the slide. The destination point along this journey through both the plan and section is the promontory terrace, providing the prime location for views to Cala Ratjada harbour.
 INT ERI OR ground floor
]
splash
DESCRIPTION Private dwelling / Renovation of an existing 1930's villa CATEGORY Architecture & Interior Design LOCATION Cala Gat / Mallorca / Spain
01 The site is located on a small rocky peninsula on the extreme north east corner of the island, around 65km from the capital Palma. The site is accessed from the north and falls steeply to the coastline by 20m. The coastline around this north east corner of Mallorca is an area of conservation which the proposals had to incorporate, working in conjunction with the location of the existing 1930s villa. The front elevation is solid and informal responding to the plan and assymmetrical volumes, the rear more ordered and open responding to the incredible views. Materials are a mix of Mallorcan stone to the base, polychromatic tiles at poolside level with white render and glazing to upper levels. Solar shading is provided to the extensive glazing through a mix of oak shutters and overhead brise-soleil.
02
The accommodation covers three levels plus an upper roof terrace. Entry is at ground floor level via a port cochere and an artist commissioned front door, leading directly to a double volume living space with timber sculpted office pod. Generally the more private, introspective spaces occur to the north-eastern side of the property, allowing the more generous, open living spaces; kitchen, dining and living to occupy the south-western aspect in order to maximise views across the bay.
03 The pool and poolside accommodation is accessed either via the front gallery and splayed water feature staircase or directly to the pool via the slide. The destination point along this journey through both the plan and section is the promontory terrace, providing the prime location for views to Cala Ratjada harbour.
 INT ERI OR ground floor
]
splash
DESCRIPTION Private dwelling / Renovation of an existing 1930's villa CATEGORY Architecture & Interior Design LOCATION Cala Gat / Mallorca / Spain
01 The site is located on a small rocky peninsula on the extreme north east corner of the island, around 65km from the capital Palma. The site is accessed from the north and falls steeply to the coastline by 20m. The coastline around this north east corner of Mallorca is an area of conservation which the proposals had to incorporate, working in conjunction with the location of the existing 1930s villa. The front elevation is solid and informal responding to the plan and assymmetrical volumes, the rear more ordered and open responding to the incredible views. Materials are a mix of Mallorcan stone to the base, polychromatic tiles at poolside level with white render and glazing to upper levels. Solar shading is provided to the extensive glazing through a mix of oak shutters and overhead brise-soleil.
02
The accommodation covers three levels plus an upper roof terrace. Entry is at ground floor level via a port cochere and an artist commissioned front door, leading directly to a double volume living space with timber sculpted office pod. Generally the more private, introspective spaces occur to the north-eastern side of the property, allowing the more generous, open living spaces; kitchen, dining and living to occupy the south-western aspect in order to maximise views across the bay.
03 The pool and poolside accommodation is accessed either via the front gallery and splayed water feature staircase or directly to the pool via the slide. The destination point along this journey through both the plan and section is the promontory terrace, providing the prime location for views to Cala Ratjada harbour.
 INT ERI OR ground floor