The Granary

DESCRIPTION Private dwelling / Conversion of a former granary building into a modern home within an 'Area of Outstanding Natural Beauty'. CATEGORY Architecture, Interior Design & Landscaping LOCATION Llanishen / Monmouthshire / South Wales

residential

01
BAND Architects were appointed in 2017 to provide a design for the conversion of a former granary mill outbuilding to Llanishen House in Monmouthshire. Planning constraints within an 'Area of Outstanding Natural Beauty' (AONB) were such that the conversion to a new home were confined to the original footprint and envelope of the existing mill. Subsequently a large part of the existing building consisting of a lightweight metal structure and profiled metal was condemned and required complete replacement. This new element was envisaged as timber clad in larch and would be a single material throughout, including the roof, in order to provide a simple, legible contrast between the old and new structures. before and after

02
However, the interior conversion was a complete reimagining of the former buildings. The decision to introduce an angled geometry to the internal planning - in contrast to that of the rectilinear nature of the existing buildings was a significant design decision welcomed by the client. Despite the upper storey of the masonry structure preserved for bat roosting - the levels below provide modern living accommodation including four bedrooms, with split level living areas and double height volumes situated to the rear of the house to enjoy expansive views towards the Usk valley. BAND Architects were also responsible for the landscape proposals working in partnership with the client's gardener, as well as the design and technical proposals. The client was so pleased with the finished project that they have subsequently moved out of Llanishen House and currently live at the granary.
concept sketch

]
"We were converting a Victorian threshing mill into a four-bed house and first approached a different company to do the job but found BAND’s ideas to be far more imaginative and exciting, while at the same time being more suited to the location and sympathetic to the original building." ]
floor plans / cross section

© 2018 BAND ARCHITECTS ALL RIGHTS RESERVED

DESCRIPTION Private dwelling / Conversion of a former granary building into a modern home within an 'Area of Outstanding Natural Beauty'. CATEGORY Architecture, Interior Design & Landscaping LOCATION Llanishen / Monmouthshire / South Wales
01 BAND Architects were appointed in 2017 to provide a design for the conversion of a former granary mill outbuilding to Llanishen House in Monmouthshire. Planning constraints within an 'Area of Outstanding Natural Beauty' (AONB) were such that the conversion to a new home were confined to the original footprint and envelope of the existing mill. Subsequently a large part of the existing building consisting of a lightweight metal structure and profiled metal was condemned and required complete replacement. This new element was envisaged as timber clad in larch and would be a single material throughout, including the roof, in order to provide a simple, legible contrast between the old and new structures. before and after
02 However, the interior conversion was a complete reimagining of the former buildings. The decision to introduce an angled geometry to the internal planning - in contrast to that of the rectilinear nature of the existing buildings was a significant design decision welcomed by the client. Despite the upper storey of the masonry structure preserved for bat roosting - the levels below provide modern living accommodation including four bedrooms, with split level living areas and double height volumes situated to the rear of the house to enjoy expansive views towards the Usk valley. BAND Architects were also responsible for the landscape proposals working in partnership with the client's gardener, as well as the design and technical proposals. The client was so pleased with the finished project that they have subsequently moved out of Llanishen House and currently live at the granary.
concept sketch
]
"We were converting a Victorian threshing mill into a four-bed house and first approached a different company to do the job but found BAND’s ideas to be far more imaginative and exciting, while at the same time being more suited to the location and sympathetic to the original building." ]
floor plans / cross section
THE GRANARY
DESCRIPTION Private dwelling / Conversion of a former granary building into a modern home within an 'Area of Outstanding Natural Beauty'. CATEGORY Architecture, Interior Design & Landscaping LOCATION Llanishen / Monmouthshire / South Wales
01
BAND Architects were appointed in 2017 to provide a design for the conversion of a former granary mill outbuilding to Llanishen House in Monmouthshire. Planning constraints within an 'Area of Outstanding Natural Beauty' (AONB) were such that the conversion to a new home were confined to the original footprint and envelope of the existing mill. Subsequently a large part of the existing building consisting of a lightweight metal structure and profiled metal was condemned and required complete replacement. This new element was envisaged as timber clad in larch and would be a single material throughout, including the roof, in order to provide a simple, legible contrast between the old and new structures. before and after
02 However, the interior conversion was a complete reimagining of the former buildings. The decision to introduce an angled geometry to the internal planning - in contrast to that of the rectilinear nature of the existing buildings was a significant design decision welcomed by the client. Despite the upper storey of the masonry structure preserved for bat roosting - the levels below provide modern living accommodation including four bedrooms, with split level living areas and double height volumes situated to the rear of the house to enjoy expansive views towards the Usk valley. BAND Architects were also responsible for the landscape proposals working in partnership with the client's gardener, as well as the design and technical proposals. The client was so pleased with the finished project that they have subsequently moved out of Llanishen House and currently live at the granary.
concept sketch
]
floor plans / cross section
"We were converting a Victorian threshing mill into a four-bed house and first approached a different company to do the job but found BAND’s ideas to be far more imaginative and exciting, while at the same time being more suited to the location and sympathetic to the original building." ]
THE GRANARY
DESCRIPTION Private dwelling / Conversion of a former granary building into a modern home within an 'Area of Outstanding Natural Beauty'. CATEGORY Architecture, Interior Design & Landscaping LOCATION Llanishen / Monmouthshire / South Wales
01
BAND Architects were appointed in 2017 to provide a design for the conversion of a former granary mill outbuilding to Llanishen House in Monmouthshire. Planning constraints within an 'Area of Outstanding Natural Beauty' (AONB) were such that the conversion to a new home were confined to the original footprint and envelope of the existing mill. Subsequently a large part of the existing building consisting of a lightweight metal structure and profiled metal was condemned and required complete replacement. This new element was envisaged as timber clad in larch and would be a single material throughout, including the roof, in order to provide a simple, legible contrast between the old and new structures. before and after
02 However, the interior conversion was a complete reimagining of the former buildings. The decision to introduce an angled geometry to the internal planning - in contrast to that of the rectilinear nature of the existing buildings was a significant design decision welcomed by the client. Despite the upper storey of the masonry structure preserved for bat roosting - the levels below provide modern living accommodation including four bedrooms, with split level living areas and double height volumes situated to the rear of the house to enjoy expansive views towards the Usk valley. BAND Architects were also responsible for the landscape proposals working in partnership with the client's gardener, as well as the design and technical proposals. The client was so pleased with the finished project that they have subsequently moved out of Llanishen House and currently live at the granary.
concept sketch
]
"We were converting a Victorian threshing mill into a four-bed house and first approached a different company to do the job but found BAND’s ideas to be far more imaginative and exciting, while at the same time being more suited to the location and sympathetic to the original building." ]
floor plans / cross section
THE GRANARY
DESCRIPTION Private dwelling / Conversion of a former granary building into a modern home within an 'Area of Outstanding Natural Beauty'. CATEGORY Architecture, Interior Design & Landscaping LOCATION Llanishen / Monmouthshire / South Wales
BAND Architects were appointed in 2017 to provide a design for the conversion of a former granary mill outbuilding to Llanishen House in Monmouthshire. Planning constraints within an 'Area of Outstanding Natural Beauty' (AONB) were such that the conversion to a new home were confined to the original footprint and envelope of the existing mill. Subsequently a large part of the existing building consisting of a lightweight metal structure and profiled metal was condemned and required complete replacement. This new element was envisaged as timber clad in larch and would be a single material throughout, including the roof, in order to provide a simple, legible contrast between the old and new structures. 01 before and after
02 However, the interior conversion was a complete reimagining of the former buildings. The decision to introduce an angled geometry to the internal planning - in contrast to that of the rectilinear nature of the existing buildings was a significant design decision welcomed by the client. Despite the upper storey of the masonry structure preserved for bat roosting - the levels below provide modern living accommodation including four bedrooms, with split level living areas and double height volumes situated to the rear of the house to enjoy expansive views towards the Usk valley. BAND Architects were also responsible for the landscape proposals working in partnership with the client's gardener, as well as the design and technical proposals. The client was so pleased with the finished project that they have subsequently moved out of Llanishen House and currently live at the granary.
concept sketch
THE GRANARY
"We were converting a Victorian threshing mill into a four-bed house and first approached a different company to do the job but found BAND’s ideas to be far more imaginative and exciting, while at the same time being more suited to the location and sympathetic to the original building."
floor plans / cross section